8+1 tipp, hogy megtanulj hallgatni a megérzéseidre!

„Ó, bárcsak a megérzésemre hallgattam volna!” Neked hányszor hagyta már el ez a mondat a szádat? Olyan sok eset van, amikor az első sugallat lett volna a jó megoldás. De olyan is bőven akad, ahol a második vagy sokadik gondolat bizonyult volna jobbnak. Honnan is tudhatnánk, hogyan is ismerhetnénk fel, hogy mi az igaz?

Azt már sokan és rég tudjuk, hogy az intuíció vagy hatodik érzék életünk legmegbízhatóbb vezérsugara. Mégis oly sokszor van, hogy félreértelmezzük, vagy egyszerűen nem merjük követni a megérzéseinket. Az alábbi írásommal abban szeretnélek támogatni, hogy bátrabban merd követni a belső hangodat.

Hadd kezdjem azzal a mindennapos eseménnyel, ami ezt a cikket megihlette. Főztem. Illetve nem egészen, mert sütéshez pácoltam be a húst, és felfigyeltem arra, hogy mennyire érzésből, ha úgy tetszik megérzésből vagy intuícióból adagolom a fűszereket.

El kell mondanom, hogy remek „szakácsnő” vagyok, de nem volt ez mindig így. Nagyjából huszonnégy éves koromig nagy ívben kerültem a konyhát, csak akkor kezdtem el főzni, amikor a szüleimtől elköltöztem, és saját családom lett. Sokat főztem, rengeteget hibáztam, és ebből tanultam. Így alakult ki a rutin, ami aztán idővel érzékké fejlődött.

Kép forrása: Trang Pham from Pixabay

Ma, amikor szórtam a fűszereket, pont ez jutott eszembe! Hogy a megérzéseinkre való hallgatást is lehet „trenírozni”, edzeni. Ha te alapból nem vagy bátor kísérletező típus, akkor a következő lépésekkel megtanulhatsz bízni a megérzéseidben:

  1. ) Olyan esetekben kezdj el hallgatni a megérzéseidre, amiknek nincs nagy tétje. Hiszen a főzés tanulását sem a libamájjal vagy a fuguval kezded! Elsőként válassz valami egyszerű döntési helyzetet, és ott figyelj az érzéseidre!
  2. ) Ha „jól” döntesz, örülj! Ha „rosszul” döntesz, NE bántsd magad! Hiszen tapasztaltál és ezáltal tanultál, fejlődtél! Arról se feledkezz meg, hogy a korábbi „tévedéseidet”, akármekkorák is voltak, megbocsásd magadnak! Merd játszani az Életet, próbálkozni, mint a gyerekek! (Megjegyzés: ha nehezen megy, akkor érdemes utánanézni a Belső Gyereked sérüléseinek).
  3. ) Vizsgáld meg alaposan, hogy melyik döntési lehetőséggel kapcsolatban milyen érzéseid voltak!
  4. ) Ha teheted, olyan helyzetet válassz, akár elsőre, akár később, ami többször is visszatérhet, és több lehetséges kimenetele van (pl. a boltban válassz számodra ismeretlen márkájú termékek közül, vagy egyforma gyufás skatulyákba tegyél különféle pénzérméket)! Ezeken teszteld a megérzéseidet újra és újra! Van, hogy mindegy, mit döntünk, és van, hogy lett volna jobb választási lehetőség. Figyeld meg az apró, finom különbségeket!
  5. ) Amikor kisebb dolgokban már bátor vagy, válassz eggyel nagyobb tétet! Aztán nagyobbat, és nagyobbat. Haladj lépésekben a megérzéseiddel való összhang felé!
    A kép forrása: Pixabay
  6. ) Azért a racionalitást se vesd meg teljesen! Sokszor van az, hogy a jó megoldás észszerű is. Máskor pedig a teljesen eszement ötlet hozza meg a nagy sikert! 🙂 Ne várd el, hogy az Élet kiszámítható legyen! Lazulj bele a bizonytalanság játékába! Ebben egyébként nagyon sokat segíthet például a jóga, mert ahogy a test lazább lesz, úgy oldódik a lélek is a testben!
  7. ) Az igazán jó döntésekben a test, az elme és a lélek is jól érzi magát! Bár az előfordulhat, hogyha esetleg várni kell arra, hogy a döntésed eredménye beteljesedjen, akkor az elme behisztizhet, és millió módon hozhatja rád a frászt. Ilyenkor térj vissza az eredeti nyugalomhoz, és várj türelmesen! (És ez most nagyon nekem (is) szól. 🙂 )
  8. ) A belső hangod általában csendes! Legtöbbször csak egy gyengéd érintéshez hasonló érzés, egy apró nyomásváltozás, egy finom energialöket az, ami irányt akar mutatni! A belső hangod üzenete lágy és szeretetteli! Ha valami hangosan kiabál benned, hogy ezt vagy azt tedd, vagy ne tedd, akkor az jó eséllyel az elméd lesz! Alakíts ki meghitt kapcsolatot ezzel a belső hanggal! Nézd meg mélyen, hogy milyen lelki sérülések vagy hitrendszerek akadályoznak ebben! Ehhez lehet, hogy szakértő segítségére lesz szükséged, de hidd el, megéri a befektetett idő, pénz, energia, mert nem csak önmagaddal (hisz a belső hang is te vagy! 🙂 ) lesz jobb a viszonyod, hanem ez pozitívan kihat minden életterületre!

+1) Néha a szíved is becsaphat! Méghozzá akkor, ha a tudatalattidban olyan elakadások, régi programok futnak, amikhez mély érzelmek kapcsolnak! Ha ezeket az érzelmeket valamilyen okból kifolyólag tudattalanul újra akarod élni, akkor a döntéseid automatikusan ebbe az irányba sodornak! Ha így van, és egy-egy helyzet többször nagyon hasonlóan ismétlődik az életedben, sőt, a végkimenetele is kísérteties mása az előző eseteknek, akkor is érdemes szakértőhöz fordulni segítségért! Amennyiben úgy érzed, bátran kereshetsz engem is, hogy egy spirituális mélycoaching folyamatban ránézzünk a kellemetlenül ismétlődő élethelyzetekre, és a tudatalattid mélyéről kitakarítsuk a háttérben húzódó okokat! Erről többet a COACHING menüpont alatt olvashatsz!

 

Végtelen szeretettel: Szilvi 🙂