Örökölt pénzügyi mintáink

Az utóbbi időben sok írás született meg bennem a bőséggel és a teremtéssel kapcsolatban, annak ellenére, hogy korábban nem foglalkoztattak ezek a területek. Bizonyára most érett meg, és állt össze egysége képpé bennem az a sok tapasztalat, amit az elmúlt tíz évben gyűjtögettem. A „Bőség blokkolása” című írásomban ígértem, hogy kicsit más megvilágításba helyezem a szüleinktől örökölt bőségmintáinkat. Fogadd hát szeretettel!

Manapság sokszor kerül szóba, hogy milyen viselkedésmintákat és milyen családi karmát adtak tovább az előző generációk tagjai. Amikor valaki elindul a befelé, a magasabb tudatosság felé vezető úton, sokszor találkozik ősei örökségével, és ez többnyire nem kellemes élmény. Felismerni magunkban azt, hogy igen, édesapám, vagy édesanyám, netalán valamelyik nagyszülőm is úgy viselkedett adott helyzetben, mint én, még nem is annyira nehéz. A valódi kihívás akkor kezdődik, amikor ezt a mintát meg akarjuk változtatni. Jómagam is többször beleestem abba a hibába, hogy hibáztattam a szüleimet, nagyszüleimet azért, mert az ő mintáikat nekem kell feloldani magamban. Aztán egyszer találkoztam az interneten egy grafikával, ami megváltoztatta a gondolkodásomat.

Az alábbi a kép volt az, az üzenet pedig így szólt rajta (sajnos nem találtam meg a képet magyar felirattal, és a szerzőt sem ismerem):  „Soha ne panaszkodj azok a dolgok miatt, amit a szüleid nem tudtak megadni Neked… valószínűleg ez volt mindenük.”

A kép hatására végiggondoltam a gyerekkoromat, és azt, hogy a szüleim gyerekkora milyen lehetett. Aztán továbbmentem még visszafelé az időben. Lássuk!

Az előző két-három generáció tagjai hihetetlen nehéz időkben éltek. Dédszüleink, az első világháború után végigélték Trianon minden terhét, majd nyakukba kaptak egy gazdasági világválságot, azt pedig egy újabb világháború követte. Sőt! Néhányuk Élete a háború után a diktatúra és a forradalom időszakát is átélve, esetleg több évtizednyi szocializmusban aszalódva telt le. Ebben a világtörténelem szempontjából talán legnehezebb időszakban voltak gyerekek, váltak felnőtté és alapítottak családot. Nagyszüleink élete szinte semmivel nem volt jobb, bőséget csak nagyon kevesen tapasztaltak az ő generációjukból. Szüleink pedig egy korlátokkal és vasfüggönnyel szűkre szabott világba érkeztek, és életüknek olyan nagy részét élték ilyen korlátoltság között le, hogy sokan nem képesek már váltani. Ezekben az időkben az életben maradás volt a legfontosabb cél, az önmegvalósítás, a bőség megteremtése szóba sem kerülhetett. Ezért hát ne bántsd őket azért, amilyenek! Nem véletlen semmi sem, és ők sem vállaltak könnyebb feladatot, mint Te!

Mi vagyunk az első olyan generáció, ahol tömegesen megadatott, hogy ezeket a korlátokat ledöntsük magunkban, és a külvilágban egyaránt! Ha eddig nehéz feladatként tekintettél a bőséged megteremtésére, akkor ezentúl próbálj más szemmel nézni rá! Ez egy hatalmas LEHETŐSÉG, ami számunkra legalább megadatott! Legyünk hálásak az előttünk járó generációknak, hogy megteremtették ezt a lehetőséget, hogy a maguk módján és eszközeikkel bontották a falakat előttünk, és hogy megadtak nekünk mindent, ami csak tőlük tellett. Ki sokat, ki keveset. Mindenki annyit, amennyi neki volt, vagy még annál is egy kicsivel többet.

KÖSZÖNJÜK!

Remélem, írásaimmal segíthettem egy kicsit a saját Bőséged megteremtésében. Ha tetszett, böngészd végig a kategóriában található írásokat, vagy nézz körbe a blogon és a könyveim között.

Szeretettel:

Szilvi